Autor: František Šmehlík

Nová juniorská generace slaví bronzový víkend. Stříbro přidal Raška

Úspěšnou výpravu v italském Lignanu tvořila zkušená jména i nové tváře, které letos do juniorů přešly z kategorie dorostu. Celkem si tým pod vedením Pavla Petřikova ml. a Jindřicha Turka přiváží domů čtyři medaile.

V sobotu se ve finálovém bloku představily tři závodnice. Anna Skalská bohužel soupeřce z Francie podlehla, když nedokázala dohnat ztrátu wazari z první minuty zápasu. O poznání šťastnější byly obě závodnice v kategorii do 78 kg Štěpánka Hojdarová a Marie Košnarová, které shodně po prohrách s německými reprezentantkami v semifinále bojovaly o bronz, a obě nakonec slavily medailový úspěch.
První se mohla radovat Hojdarová, která svou soupeřku ze Španělska poslala k zemi na ippon dřív, než se trenér Petřikov po formální úkloně stihnul posadit na židli. Oproti tomu Košnarová nezačala dobře, když musela dohánět wazari bosenské reprezentantky Pajič. Díky skvělé kontrole v situaci "na tělo" však svěřenkyně Libora Štěpánka dovedla soupeřku na záda a chytila do držení. 


V nedělním programu se představily těžké váhy mužů a lehké váhy žen. Premiérový cenný kov v juniorské kategorii vybojovala Markéta Korčáková a stejně jako Hojdarová o stupeň vylepšila své umístění z minulého týdne z Poznaně. Po prohře s maďarskou reprezentantkou Szelecki dokázala v opravách dvakrát zvítězit a probojovat se tak do finálového bloku. Zde narazila na Španělku Oses, s níž má pozitivní zápasovou bilanci z dorostenecké kategorie. V úvodu zápasu otevřela skóre svým osobním chvatem sode curi komi goši na wazari a důrazným navázáním v boji na zemi ukončila zápas na držení. Tímto výsledkem si Korčáková zajistila nominaci na zářijové mistrovství Evropy v Estonsku.

Nejlepšího umístění výpravy dosáhl Tomáš Raška. Po zlatém vystoupení v Poznani se v Itálii opět probojoval do semifinále, kde mu Francouz Rigaud napsal dva tresty a finálová účast byla v ohrožení. Raška si však počkal na ideální moment a chvatem uchi mata poslal soupeře na ippon. V boji o zlato jej čekal silný Gruzín Kardava. Raška se snažil prosadit proti důraznému úchopu soupeře, ale za nepříznivého stavu dva ku jedné na tresty dostali oba závodníci šido za pasivitu a zápas byl tak ukončen vítězstvím gruzínského reprezentanta. Tomáš Raška tímto výsledkem stvrdil nominační kritéria na mistrovství světa a opět ukázal, že v jeho poslední juniorské sezóně se s ním musí rozhodně počítat.

Tým pokračuje v Itálii do středy tréninkovým campem.

Hodnocení trenéra Petřikova ml. připravujeme v samostatném článku.