Autor: Tomáš Klement

Reprezentanti vyladili formu a míří do Záhřebu. Na „Evropě“ věří ve finálové bloky

Vylepšit výsledek z loňského mistrovství Evropy, na kterém žádný z českých judistů neprošel do čtvrtfinále – to je základní cíl výpravy na šampionátu v Záhřebu. V chorvatské metropoli nastoupí v pátek a v sobotu postupně šest českých reprezentantů. „Cíl mám jako při každých závodech, chtěla bych být součástí finálových bloků,“ přeje si jedna z opor týmu Renata Zachová.

Třiadvacetiletou judistku čeká čtvrtý start na kontinentálním šampionátu. Předloni v Sofii sahala po medaili, ale po porážce v souboji o bronz skončila pátá. V aktuálním olympijském žebříčku kategorie -63 kg se Renata Zachová nachází na devatenácté, postupové pozici. „Žádný velký tlak necítím, prostě se jdeme prát a necháme tam všechno,“ slíbila před vystoupením v Záhřebu. Poslední týden před cestou na mistrovství Evropy strávila Renata doma v Olomouci na reprezentačním tréninkovém srazu. „Zaměřili jsme se na techniku, a ještě i randori,“ popsala. „A pak už všechno upravujeme směrem k mistrovství Evropy.“

Pilířem mužské části týmu v Záhřebu je Adam Kopecký. Čtyřicátý judista světového žebříčku kategorie -81 kg je dokonce jediným z kvarteta českých závodníků, kdo už atmosféru seniorského ME zažil. „Upřímně nějak nevnímám, že jsem v tomhle nejzkušenější, udělám své maximum pro to, abych ukázal, co ve mně je,“ má jasno jednadvacetiletý judista. „Rád bych obsadil alespoň bodované místo a cenné body do žebříčku, a tak ještě zabojoval o Paříž, i když je těžké se soustředit na turnaje v této fázi olympijské kvalifikace.“ V uplynulém týdnu Adam absolvoval intenzivní randori a spolu s koučem Václavem Sedmidubským nastavil tréninky především tak, aby měl do juda patřičnou chuť.

Adam Kopecký, Renata Zachová a další tři čeští judisté (Věra Zemanová, Chusniddin Karimov a Petr Mladý) nastoupí ve pátečním programu mistrovství Evropy. Vystoupení české výpravy pak uzavře v sobotu Radomír Musil při své evropské premiéře.

Nominace českých judistů na ME 2024 (25. až 27. dubna Záhřeb):

  • -63 kg (pátek): Věra Zemanová
  • -63 kg (pátek): Renata Zachová
  • -73 kg (pátek): Chusniddin Karimov
  • -81 kg (pátek): Adam Kopecký
  • -81 kg (pátek ): Petr Mladý
  • -90 kg (sobota): Radomír Musil