Autor: Český svaz juda

Světová jednička či grandslamový vítěz. Takoví soupeři čekají české judisty na Masters

České judo bude na Turnaji mistrů i při neúčasti zraněného Lukáše Krpálka reprezentovat rekordní počet účastníků. Na tatami v Jeruzalémě nastoupí debutantky na Masters Renata Zachová a Věra Zemanová, olympionik David Klammert a v nejnižší mužské váze David Pulkrábek. Soutěž pro 36 nejlepších judistů žebříčku každé kategorie se uskuteční od 20. do 22. prosince.

V neděli se jako první člen výpravy přesunul do izraelské metropole David Pulkrábek. „Let jsem měl přímý, což bylo příjemné, ale musím říct, že kontroly v Praze i v Izraeli byly velice striktní, takže to bylo celé zdlouhavé a náročné,“ popsal svou cestu na závěrečný turnaj sezony. „V neděli jsem v hale ještě nebyl, ale v hotelu jsem využil tréninkových prostorů, kde jsem si zacvičil a zaběhal. Také jsem ještě upravoval váhu.“

Pulkrábek nastoupí v kategorii do 60 kg první soutěžní den. Po zdravotních peripetiích během sezony se pral ve výborné formě na posledním Grand Slamu v Tokiu, kde také absolvoval kvalitní tréninky. „Musím říct, že to pro mě byla nesmírně dlouhá a náročná sezona, takže už se těším, až tady vlétnu do boje. Ale těším se i na to, až si užiju Vánoce a taky trochu zaslouženého volna. A cíle? Cítím se tady a teď, to je asi jediné, co bych k tomu řekl.“ Pondělní los přisoudil Pulkrábkovi do prvního kola Dilšodbeda Baratova z Uzbekistánu, pátého muže letošního mistrovství světa.

V úterý nastoupí na tatami i Věra Zemanová (-57 kg). Svůj první zápas na Masters v kariéře svede s reprezentantkou Kazachstánu Sevarou Nišanbajevovou. Devětadvacetiletá judistka má ve sbírce například bronz z loňského mistrovství Asie a pacifické oblasti. „Na losu samozřejmě závisí, ale já se půjdu poprat, jak nejlépe to půjde, snažím se to brát jako každý jiný turnaj,“ ujistila Zemanová. „Vážím si toho, že můžu na Turnaji mistrů startovat, přeci jenom je to jen pro třicet šest nejlepších z každé váhy. Moc bych si přála výsledek do sedmého místa.“

Premiéru na Turnaji mistrů zažije i Renata Zachová. Ve středeční kategorii do 63 kilogramů narazí hned na úvod na světovou jedničku Lucy Renshallovou. V duelu s britskou hvězdou, s níž Renata prohrála loni v Paříži, půjde už o postup do čtvrtfinále. Těžkou pozici má také olympionik David Klammert. V prvním kole „mínus devadesátky“ narazí ve čtvrtek na třiadvacetiletého Japonce Kosukeho Mašijamu, který oba své dosavadní starty na Grand Slamech proměnil ve vítězství.

Masters je turnaj s mimořádně štědrým hodnocením. Závodník si do světového i olympijského žebříčku zapíše téměř dvojnásobek bodů než za stejné umístění v soutěžích grandslamové úrovně. Finálové bloky všech soutěžních dní vysílá ČT sport a ČT sport Plus.

Čeští judisté na Masters 2022

ÚTERÝ 20. prosince
-60 kg: David Pulkrábek
-57 kg: Věra Zemanová

STŘEDA 21. prosince
-63 kg: Renata Zachová

ČTVRTEK 22. prosince
-90 kg: David Klammert