Autor: Roman Kalous

Až na žíněnce si vzpomněl, že už je zase lehčí. Krpálek popisuje návrat do „mínus stovky“

Obnovená premiéra v kategorii do 100 kilogramů se vydařila. Lukáš Krpálek se z pozice nenasazeného závodníka Grand Prix v Portugalsku prosadil na třetí místo. „Musím říct, že to bylo náročné, ale o to je ten výsledek příjemnější, podařilo se mi získat bronzovou medaili a připsat si první body do olympijské kvalifikace,“ radoval se dvojnásobný olympijský vítěz.

Na tatami ve městě Almeda poblíž Lisabonu absolvoval Krpálek pět náročných zápasů. Celý turnaj zahájil výhrou na wazari nad zkušeným Korejcem Kimem, který po letních hrách v Riu pro změnu přestoupil o kategorii výš. „Od prvního kola jsem měl těžké zápasy,“ uznal Krpálek. „Proti Korejci se projevilo moje hubnutí. Úplně jsem už zapomněl, jak po tom všem shazování může člověk vykysnout, takže pro mě bylo hodně těžké, abych ten zápas vůbec zvládl fyzicky.“

Pak následovaly souboje se čtyřmi evropskými soupeři. S Asleym Gonzalezem se Krpálek pral více než šest a půl minuty. „I druhý zápas byl vyčerpávající, ale potom už to bylo po fyzické stránce lepší a lepší.“ Výborná kondice se mu hodila ve čtvrtfinále se silným Maďarem Miklósem Cirjenicsem, s nímž se v této kategorii v minulosti už třikrát potkal. V semifinále pak Krpálek prohrál na wazari se světovou jedničkou Gruzíncem Sulamanidzem. „Byl to velmi vyrovnaný zápas, myslím, že jsem mohl vyhrát, ale pro mě jsou to teď hlavně zkušenosti, jsem rád, jak jsem si mohl tuhle váhu otestovat,“ řekl český šampion po utkání s pozdějším vítězem turnaje.

Ve finálovém bloku si Lukáš Krpálek udělal radost výhrou před časovým limitem nad Chorvatem Dosenem a do kategorie do 100 kilogramů se tak vrátil bronzovou medailí. „Jdeme dál, budu se snažit pracovat na všem, co můžu vylepšit. Tady se ukázalo, že je šance dostat se i v této váhové kategorii na olympiádu, udělám pro to maximum,“ slíbil olympijský vítěz z Ria a z Tokia. „Teď se musím dát zase pořádně do kupy a zkusit zabojovat o další medaili na Grand Slamu v Paříži. I když mít dva shozy takhle brzy za sebou bude velmi náročné, ale pro mě je to velká motivace.“ Na oblíbeném Grand Slamu v Paříži, kde pět let nestartoval, nastoupí Krpálek v neděli 5. února.

Na Grand Prix v Portugalsku se představili další tři čeští judisté. Renata Zachová nastupovala v kategorii do 63 kg jako čtvrtá nasazená. Na úvod porazila na wazari v prvním vzájemném utkání nebezpečnou Korejku Šinovou. V souboji o čtvrtfinále ale podlehla už po dvou minutách pozdější finalistce, Brazilce Moralesové. Věra Zemanová a Jan Svoboda nepřešli přes své první soupeře.

Čeští judisté na GP v Portugalsku:

4 výhry – Lukáš Krpálek (-100 kg) – 3. místo

1 výhra – Renata Zachová (-63 kg) – osmifinále

bez výhry – Věra Zemanová (-57 kg)

bez výhry – Jan Svoboda (-81 kg)