Autor: Tomáš Klement

Klammert uspěl i po nemoci, Kopecký získal nejlepší grandslamový výsledek

Podstatná část reprezentace se ve čtvrtek vrátila z Paříže, kde absolvovala povedený tréninkový kemp. Jediný cestoval z francouzské metropole bohužel předčasně Lukáš Krpálek, který si v nedělním souboji s Belgičanem Nikiforovem poranil rameno a klíční kost. Na slavném Grand Slamu naopak uspěl pátý David Klammert. Pětice českých judistů, která do turnaje zasáhla, skončila s celkovou bilancí šesti výher a šesti porážek.

David Klammert to v nedělním programu dotáhl až do finálového bloku kategorie do 90 kilogramů. Přestože se kvůli postcovidovému syndromu vrátil k plnohodnotnému tréninku až čtyři dny před turnajem, zvládl pět těžkých zápasů. Tři z nich přitom dospěly až do prodloužení. „Páté místo je pro mě obrovský úspěch, můj nejlepší výsledek tady v Paříži,“ radoval se Klammert i přes čerstvou porážku v duelu o bronz. „Trochu mě samozřejmě mrzí, že neodvážím medaili, ale to k tomu někdy patří. Mám čisté svědomí, šel jsem pět zápasů, všechny úplně natvrdo, můžu na to být hrdý.“

Účastník letních her v Tokiu si pátou pozicí na grandslamovém turnaji upevnil dvacáté místo ve světovém rankingu a především mu teď patří už dvanáctá pozice v olympijském žebříčku pro Paříž 2024. „Startovat v takové hale před patnácti tisíci fanoušků, to je pro mě krásný zážitek. Odvážím si spoustu chuti do další práce a na to, abych si tu medaili zase jednou odvezl.“ O další body ve světové sérii bude David Klammert usilovat už 18. února na Grand Prix v Tel Avivu.

Cestu českého týmu v pařížské aréně Bercy zahájil v sobotu v nejnižší váze David Pulkrábek. Ačkoli se u něj projevily následky nedávného onemocnění, prohrál se světovou trojkou Korejcem Harimem Lee až v Golden Score. Bez výhry skončil i Jan Svoboda (-81 kg), kterého zaskočil vítěz tokijského Grand Slamu Kenja Kohara hned z první zteče.

Ve stejné kategorii se naopak dařilo Adamu Kopeckému, který tak svědomitě plní roli českého judisty roku. Dvacetiletý závodník zdolal na wazari Rusa v barvách Bahrajnu Gerbekova a poté Moldavana Mariana. V osmifinále pak prohrál až po tuhém boji s domácí jedničkou Alphou Djalem. Adam Kopecký si tak zapsal výhru i při své třetí účasti na Grand Slamu, tentokrát porazil dokonce dva soupeře. Ve světovém žebříčku si polepšil na 37. místo.

Čeští judisté na Grand Slamu v Paříži:

5. místo / 3 výhry – David Klammert (-90 kg)

osmifinále / 2 výhry – Adam Kopecký (-81 kg)

1 výhra – Lukáš Krpálek (-100 kg)

bez výhry – David Pulkrábek (-60 kg)

bez výhry – Jan Svoboda (-81 kg)