Autor: Erik Hlaváček

Český svaz juda pomůže obětem katastrofy v Turecku

Na nedávnou živelnou katastrofu, která postihla Turecko, zareagoval Český svaz juda. Jeho předseda Pavel Volek nejprve vyjádřil upřímnou soustrast s obětmi katastrofy svému tureckému protějšku, následně pak plénum ČSJu rozhodlo, že se 10 členů turecké dorostenecké reprezentace zúčastní zdarma nadcházejícího Evropského poháru kadetů v Teplicích včetně tréninkového kempu.

Desetitisíce obětí má na svědomí ničivé zemětřesení, které postihlo Turecko a část Sýrie začátkem února letošního roku. Podobný osud potkal i domovy pozůstalých a přeživších. Přírodní katastrofa, která patří mezi největší v Evropě v 21. století, nezůstala bez povšimnutí Českého svazu juda.

,,Přemýšleli jsme jak co nejefektivněji nabídnout pomoct Turecku a zareagovat tak na tuto událost. Jsem proto nesmírně vděčný, že se jednoznačně plénum ČSJu rozhodlo podpořit tuto zemi úhradou nákladů spojených s účastí na Evropském poháru kadetů 2023 v Teplicích, který proběhne druhý dubnový víkend," specifikoval formu podpory předseda Pavel Volek.

K pomoci mělo původně dojít už v rámci OTC v Nymburku. Bohužel kvůli výjimečnému stavu, který byl vyhlášen v Turecku, se tak nestalo. Důvodem bylo omezení cestování, a tak pomoc využil pouze jeden turecký judista.

K realizaci schválené podpory v Teplicích však už nic nebrání. Český svaz juda tak navázal na další pomoc katastrofou postižené zemi. Již před necelým rokem podobnou formu podpory poskytnul i ukrajinskému reprezentačnímu výběru. Ten se zdarma zúčastnil OTC v Nymburku v loňském roce. Někteří členové výpravy poté využili i solidarity dobrosrdečných členů Českého svazu juda, kteří jim nabídli i své přístřeší na dobu nezbytně nutnou a v ČR tak zůstali - někteří i dodnes.