Autor: Erik Hlaváček

Světový šampionát judistů hostí poprvé Katar. Oporou výpravy je Lukáš Krpálek

Vrchol sezony juda přichází letos netradičně v jarním období. V neděli 7. května startuje v Dauhá mistrovství světa. Mezi více než šesti sty závodníky nastoupí osm českých judistů. „Pro každého z nich je důležité projít přes první kolo, protože je turnaj dobře bodovaný směrem k olympijským hrám,“ upozornil reprezentační trenér Václav Sedmidubský.

V českém týmu figurují mladíci Adam Kopecký a debutant na mistrovství světa Martin Bezděk. Sedmá účast na šampionátu čeká Davida Pulkrábka v nejnižší váze a další část mužské výpravy tvoří olympionici David Klammert a Lukáš Krpálek. Ten se po šesti letech v „plusce“ vrátil do kategorie -100 kg, v níž se v roce 2014 stal mistrem světa, a ještě předtím vybojoval dvakrát bronz.

„Až ten den, kdy se budu prát, kdy nastoupím na žíněnku, pak teprve uvidíme, zda mám formu, nebo ne,“ prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz. Krpálek nebude v soutěži mezi nasazenými, kvůli zdravotním problémům absolvoval v posledním období jen minimum turnajů a jeho bodové konto mu ve staronové kategorii stačí jen na 78. místo žebříčku. „Bude to zase něco nového. Jediná nevýhoda na tom je, že pravděpodobně půjdu do předkola a budu mít o zápas víc, takže neušetřím moc sil. Ale jdeme do toho, těším se, rozhodně do toho dám zase všechno a půjdu po nějakém skvělém výsledku.“

V české nominaci pro turnaj v Dauhá jsou také tři ženy. Premiéru na seniorském MS zažije dvacetiletá Tereza Bodnárová. Obě její kolegyně se na světovém šampionátu představí podruhé. Třetí soutěžní den to bude Věra Zemanová (-57 kg) a ve středu 10. května Renata Zachová, která navazuje na čtvrtfinále loňského šampionátu v Taškentu. „Skončila jsem tam sedmá, a tak by letos bylo super, kdybych se dostala do finálových bloků,“ prohlásila světová dvacítka kategorie -63 kg.

Čeští reprezentanti nominovaní na MS v Dauhá se v různém složení připravovali postupně v Turecku, Maďarsku a Japonsku. Dva týdny před šampionátem už ladí formu v domácím prostředí, především ve svých klubech. „Cílem je, aby se alespoň jeden závodník dostal na sedmé místo, plus Lukáš Krpálek, který po zranění absolvoval kvalitní závěrečnou přípravu, ale jeho forma v této kategorii je tak trochu otazníkem,“ doplnil cíle i přání trenér Sedmidubský.


MS v judu, Dauhá – nominace ČR a umístění ve světovém žebříčku:

neděle 7. května: Tereza Bodnárová (-48 kg) – 75. místo

neděle 7. května: David Pulkrábek (-60 kg) – 28. místo

úterý 9. května: Věra Zemanová (-57 kg) – 31. místo

středa 10. května: Renata Zachová (-63 kg) – 20. místo

středa 10. května: Adam Kopecký (-81 kg) – 39. místo

čtvrtek 11. května: David Klammert (-90 kg) – 21. místo

pátek 12. května: Martin Bezděk (-100 kg) – 94. místo

pátek 12. května: Lukáš Krpálek (-100 kg) – 78. místo