Autor: Tomáš Klement

Krpálek vyhlásil cíl: kvalifikovat se na OH ve dvou kategoriích

očtvrté triumfoval v turnaji Grand Prix světové série. Tentokrát se ale Lukáš Krpálek pral znovu v nejtěžší váhové kategorii. „Převážně tam byli mladí judisti, kteří teprve vystrkují drápky, ale nic jednoduchého to nebylo. Moje motivace vyhrát byla rozhodně velká,“ komentoval dvojnásobný olympijský vítěz svůj titul v Linci. Sám si teď dal unikátní cíl – splnit nominační požadavky na start na olympijském turnaji v Paříži ve dvou váhových kategoriích. V praxi ale podle pravidel juda ve dvou „váhovkách“ současně nelze.

Jak se vám pralo zase zpátky v „plusce“?

Musím říct, že už týden před Lincem jsem se cítil výborně. To byl nakonec i důvod toho, že jsme se pro tenhle start rozhodli, přestože jsme po mistrovství světa říkali, že do Lince určitě nepojedeme, a první start bude až na Masters. Hlavně jsem chtěl ještě využít té přípravy, kterou jsem měl směrem k mistrovství světa.

A proč to bylo v těžké váze?

Protože jsme nechtěli tak krátce po sobě mít dva shozy.

V Linci nestartoval nikdo z absolutní špičky. Nechyběla trochu motivace?

Úplná špička chyběla, ale byla tam spousta judistů, kteří už dělají medaile na velkých soutěžích. Převážně tam byli mladí judisti, kteří teprve vystrkují drápky, ale nic jednoduchého to nebylo. Moje motivace vyhrát byla rozhodně velká. A já jsem si dal takové předsevzetí, že bych se chtěl na olympiádu probojovat v obou váhových kategoriích, a pro to teď udělám všechno, to mě drží v tom maximálním zápřahu, abych pokračoval a abych pokud možno vyhrával.

Kdo vám dal na žíněnce nejvíc zabrat?

Největší obavy jsem měl ze čtvrtfinálového zápasu se Slovincem Mariničem, který je technický a dynamický judista. Kvalitu má, a když se spolu pereme na přípravných kempech, tak to jsou hodně náročné zápasy, dokonce mě byl schopen několikrát i hodit.

Hodně náročné bylo finále. Měl jste Golden Score už pod kontrolou?

Finále bylo velmi náročné, nečekal jsem, že německý judista na tom bude silově až tak dobře. Trošku mě zaskočil, díky tomu jsem dostal už na začátku zápasu dva tresty a celý zápas jsem musel otáčet. Měl jsem v sobě ale obrovský drive to dotáhnout do vítězného konce.

Jaké jsou vaše další plány v nejtěžší váze?

Jak už jsem zmínil, chtěl bych plnit kvalifikaci na olympiádu ve dvou váhových kategoriích. Bude to těžké, ale je to pro mě obrovská motivace. V nejtěžší váze mám bodů vybojovaných dost.

A kdy a na kterém turnaji vás uvidíme příště?

Pravděpodobně budu startovat na Masters začátkem srpna, to zase ve váhové kategorii do sta kilogramů. To je totiž kategorie, ve které teď musím sbírat body, když jsem do olympijské kvalifikace naskočil až v letošním roce. Mám co dohánět.