Autor: Erik Hlaváček

Mistrovství Evropy veteránů 2023 očima reprezentačního trenéra Jaroslava Banszela

Mistrovství Evropy veteránů skončilo. Česká republika se stala třetí nejúspěšnější zemí na šampionátu. Na kontě má 8 mistrů Evropy, čtyři stříbrné a čtyři bronzové medaile. Nejen tato statistika vyvolala otázky od dalších reprezentačních výprav na téma: jak to s těmi veterány v ČR děláte? Na tuto otázku včetně dalších odpovídá v rozhovoru reprezentační trenér veteránů Jaroslav Banszel.

Jardo, ČR skončila třetí v celkovém hodnocení zemí na šampionátu. Co na to říkáš?

Je to samozřejmě obrovský úspěch, když si vezmeme, že jsme porazili takové judistické velmoci jako Ázerbajdžán, Gruzii nebo Itálii. Rovněž fakt, že došlo ke generační výměně, kdy se vůbec poprvé představili na ME takoví závodnici jako Hanka Kodešová, Michaela Nešťáková, Adam Červenka, Roman Martínek, Václav Sedmidubský a Michal Horák, kteří dokázali vybojovat titul evropského šampiona. Parádní je to, že úspěch není postaven na jednotlivci, ale velkém týmu judistů širokého věkového rozpětí. Nejmladší závodník František Zlámal vybojoval stříbrnou medaili (32let) a nejstarší medailista byl Leoš Veselý (73let), který vybojoval bronzovou medaili.

Předčily výsledky českého výběru tvé očekávání?

Odjížděli jsme na mistrovství po tvrdé přípravě, ale že uspějeme až tak, jsem nečekal. Minulý rok v Řecku se povedlo vybojovat jen jediný titul, a to Lídě Svatoň. Obhajoba je vždy těžká, ale Lída tentokrát nezaváhala a zvítězila ve všech utkáních. Těžkou pozici měla i Lenka Konigová, která musela rok vynechat po náročné operaci, ale i ta perfektně zvládla všechny zápasy a ukázala, že je zkušenou závodníci a vybojovala titul.

Představilo se mnoho nových tváří z řad bývalých úspěšných reprezentantů. Co bylo impulsem?

Na začátku to byla sázka mezi Václavem Sedmidubským a Adamem Kopeckým, kdy si vyměnili úlohy trenér x závodník, která na sebe „nabalila“ skvělou partu. Ta podala parádní výkon a přispěla tak velkou měrou k úspěchu nejen v jednotlivcích, ale i v družstvu. Mnoho dalších nových závodníků vzešlo i z moravských oddílů.

Vedle tebe byl na ME veteránů 2023 i osobní trenér Adam Kopecký. Koho měl na starosti?

Adam je skvělý závodník a na ME ukázal, že pokud se někdy vydá na trenérskou dráhu, má všechny předpoklady být i vynikající trenér. Na mistrovství koučoval hlavně pražské závodníky z kategorie M1 a M2, ale pokud bylo potřeba, zaskočil vypomoci i jiným závodníkům.

Mimochodem dokladem, že Adam je výborný kouč je i to, že jeho „svěřenec“ Václav pod jeho vedením vyhrál všech pět zápasů. Za týden se do stejné haly vrátí, Adam tentokráte v tradiční roli závodníka a Vašek Sedmidubský opět jako trenér. Snad bude stejně úspěšný.

Ostatní výpravy včetně pořadatelů se dotazovaly, co stojí za takovým rozvojem veteránského juda v ČR. Co si jim odpověděl?

Vždy je to postaveno na partě lidí a dovolím si říct i na české mentalitě. V českém týmu vždy panovala přátelská atmosféra, která vtáhne do dění i ty, kteří by mnohdy už jinak „odpočívali“. Současně v Česku je veteránské judo na evropské poměry hodně rozšířené. Taky jsem byl mile překvapen, jak nám všichni fandili a podporovali.

Na soutěžích veteránů vládne uvolněnější přátelštější atmosféra.

To je právě ono. Všichni si navzájem fandí a krom závodů se snažíme o další společné zážitky. Před covidem jsme navštívili společně mnoho míst a se snažili vzájemně poznat alespoň něco z navštívené země. Doufám, že tomu bude i do budoucna.

Jaký byl evropský šampionát ve Slovinsku z pohledu organizace?

Organizačně vše probíhalo dle programu. Jen se občas „zasekl“ systém a závodníci museli dlouho čekat na svůj zápas. Také by pro příště bylo vhodné dávat více informací závodníkům a trenérům v hledišti.

Co čeká české veterány do konce roku?

Domácí mistrovství, Mezinárodní mistrovství Rakouska a vyvrcholení roku v podobě mistrovství světa, které se bude konat Abu Dhabi.