Autor: Erik Hlaváček

ROZHOVOR | Marie Žofie Košnarová po bronzu na EYOF 2023

Čtyři dny uplynuly od bronzového úspěchu Marie Žofie Košnarové na Evropském olympijském festivalu mládeže 2023 v Mariboru. Závodnice SK Kaplice poskytla pro fanoušky českého juda rozhovor, kde popisuje, v čem je tento turnaj odlišný. Hodnotí atmosféru EYOF, vzpomíná na své očekávání a zamýšlí se nad prohrou ve čtvrtfinále, která byla jedinou kaňkou na jejím výkonu. Veliký podíl na svém úspěchu připisuje svému osobnímu trenérovi Liborovi Štěpánkovi i reprezentační trenérce Andree Pokorné. Ve výběru kadetů ČR se cítí velmi dobře, i když - jak sama říká - je spíše introvertní povahy a hledá si cestu k lidem déle. Madlen čeká ke konci srpna Mistrovství světa kadetů v Záhřebu, ale zkusí i ME v juniroské kategorii začátkem září. V říjnu vyrukuje dokonce i na republikovém šampionátu žen. Vedle juda se stíhá věnovat i oblíbeným ručním pracím a péči o domácí zvířata.

1) Madlen, jak na tebe zapůsobila atmosféra EYOF 2023? V čem je jiná oproti jiným soutěžím?

Evropský olympijský festival mládeže se letos konal ve slovinském městě Maribor. Je to akce pro mladé sportovce, kde si mohou okusit atmosféru velké olympiády. Na programu bylo slavnostní zahájení, včetně zapálení olympijského ohně. Jednotlivé výpravy mají své týmové oblečení, spalo se v olympijské vesnici.

Mimo juda zde byly i jiné sporty. Měla jsem pocit, že jsem součástí něčeho většího. Na rozdíl od jiných soutěží byl pro mě program dlouhý a náročný. Já jsem například závodila až týden po příjezdu na místo. Volný čas jsem trávila různě – tréninkem, návštěvou jiných sportů.

Český olympijský výbor v čele s Martinem Doktorem pořádal každý večer „díkůvzdání“ našim medailistům. Byla tam skvělá atmosféra.

2) Jaká jsi měla očekávání od svého výkonu? Považovala si se za jednu z favoritek?

Samozřejmě jsem chtěla vyhrát, ale to tam chtěl každý, a to nejen v judu. Díky předešlým medailovým výsledkům na Evropských pohárech a ME jsem aktuálně na šestém místě světového žebříčku, což mi vyneslo nasazení do turnaje. S nalosováním jsem byla spokojená.

3) Na turnaji si zaváhala pouze ve čtvrtfinále. V čem tě turecká závodnice překvapila?

Ano, prohrála jsou pouze jednou, a to ve čtvrtfinále. Udělala jsem tam velkou chybu, která mě opravdu mrzela. Má soupeřka mě ničím nepřekvapila. Prohrála jsem vlastní chybou. Za svou soupeřkou jsem se rozběhla a doslova jsem o ní zakopla.

4) Kde a jak se v roce připravuješ? Jak vypadá tvůj týdenní tréninkový plán?

Od malička až doposud trénuji v klubu SK Kaplice. Od ledna máme skvělé podmínky pro trénink díky nové sportovní hale. Trénuji vícefázově, téměř každý den. Když nejsem v Kaplici, jezdím po soustředěních v ČR i v zahraničí.

5) Jak vnímáš partu uvnitř českého reprezentačního družstva? Jakou roli pro tebe hraje trenérka Andrejka Pokorná? Co osobní trenéři?

Holky v reprezentaci jsou fajn, jsme dobrý tým, i když jsme každá jiná. Já jsem třeba introvert a dlouho mi trvá, než začnu s někým mluvit. Trenérka Andy pro nás dělá hrozně moc. Jednak na tréninku, ale i mimo něj. Myslím, že jsme k sobě našly dobrou cestu a máme mezi sebou pěkný vztah, rozumíme si. Osobního trenéra mám jen jednoho, a to Libora Štěpánka. Libor mě připravuje od mala a už dlouho se mnou prožívá všechny moje úspěchy i nezdary. Mojí přípravě věnoval v posledních měsících obrovské množství svého času a energie.

6) Co tě čeká do konce tohoto roku?

Z EYOF jsem přejela rovnou na soustředění do Izoly. Zde se připravuji na nejbližší vrcholný turnaj, kterým bude na konci srpna MS U18 v Záhřebu. V září mě ještě čeká v Holandsku ME jednotlivců a mixtýmů v juniorské kategorii a v říjnu republikový šampionát žen v Praze.

7) Čemu se věnuješ vyjma juda? Studuješ? Záliby?

Díky dálkovému studiu na lyceu v Březové můžu judu věnovat většinu svého času. Když přeci jen nějaký volný čas mám, ráda se věnuji ručním pracím, ráda maluji a čtu. Doma máme hodně zvířat, o které mě baví se starat.