Autor: Erik Hlaváček

Lukáš Krpálek s přehledem ovládl Grand Prix v Záhřebu

S přehledem, suverénně, bez problémů. Všechno toto sedí v souvislosti s hodnocením výkonu dvojnásobného olympijského šampiona Lukáše Krpálka na letošním Grand Prix Záhřeb 2023. Po Turnaji mistrů v Maďarsku se Krpoš opět představil v nejtěžší váhové kategorii. Svým soupeřům až do finále nedal šanci. Všechny utkání ukončil před časovým limitem. Opět dominoval jeho skvělý boj na zemi, strhy a fyzická kondice. Ve finále čekala první těžší zkouška. Proti Japonci Hyoga Otovi utkání dospělo až do golden score. V něm Krpoš opět vsadil na fyzickou připravenost společně s taktikou a donutil Japonce ke třetímu shidu. Famózní bilance proti reprezentantům země, která světu dala judo, tak pokračuje.

Už v prvním utkání si Lukáš musel přivyknout na výrazně těžšího soupeře, než mívá v kategorii do 100 kg. Rumun Vladut Simionescu váží okolo 170 kg a byl tedy opravdu ,,těžkou" zkouškou v pravém slova smyslu. Tomu odpovídala taktika českého šampiona, soupeře nepustil k ničemu závažnému, donutil ho k trestům.. a po tom třetím mohl slavit postup do dalších kol.

Srbský reprezentant Igor Vracar poznal to, co Lukáše zdobí již mnoho let - perfektní newaza. Napoprvé se mu v poslední minutě podařilo z držení dostat, podruhé už však neměl šanci. Čtvrtfinále!

Tam čekal Francouz Amadou Meite. Jestli se z turnaje budou vybírat nejhezčí ippony, tak tento bude rozhodně aspirovat. Krpálkovo sumi gaeshi nese předpoklady nejhezčích hodů na turnaji. Semifinále!

Munir Ertug z Turecka není nejznámějším judistou pro české fanoušky juda, na tomto GP se mu však nevídaně dařilo. Proti Krpošovi nastoupil s vervou, avšak i zde Lukáš vytasil svůj klenot - newazu. Propracovaný přechod do držení a mohlo se jít do finále.

Že to Lukáš Krpálek proti Japoncům umí, je známá věc. Málokdo ze světových judistů se může pyšnit takovou kladnou bilancí jako on. Rozhodně se však v utkání proti Oto Hyogovi nejednalo o nic jednoduchého. Aktivní boj obou borců dospěl až do golden score. V něm se Lukáš jevil jako fyzicky připravenější soupeř. Dobře zvolil taktiku a donutil Japonce ke třetímu shidu. Tímto bylo stvrzeno, že na stupních vítězů poslední hymna ponese název: ,,Kde domov můj".

Dnes se představil ještě další olympionik a účastník posledního Turnaje mistrů David Klammert (-90 kg). Ten začal svoji cestu až ve druhém kole proti Němci Kansymu. Dokázal zvítězit a probojoval se tak do 3. kola. V něm čekal Rakušan Scharfetter. Urputná bitva, kde si nechtěli oba borci nechat ani cm na tatami navíc, dospěl do golden score. Zde byli trestaní oba reprezentanti. Naneštěstí pro Davida však ten třetí přišel pro něho. Připsal si tak 9. místo.

Výsledky českých reprezentantů:

+100 kg: Lukáš Krpálek: 5/0 - 1. místo

-90 kg: David Klammert: 1/1 - 9. místo


Lukáš Krpálek: ,,GP v Záhřebu je za mnou. Dopadlo asi nejlépe jak mohlo. Jsem moc rád, že jsem si zlepšil náladu po nevydařeném Masters v Budapešti, kde jsem vypadl v 1. kole. Teď je před námi velký kus práce - příprava na další turnaje. Pravděpodobně bych měl startovat na dalším turnaji na GS v Abu Dhabí. Teď mě čeká náročná příprava pro to, abychom vyladili poslední chyby, které tam ještě jsou. Finálový zápas byl velmi náročný, Japonec byl dobře silově vybavený a prosadit se nebylo vůbec jednoduché, ale dopadlo to nejlépe jak mohlo a odjíždím domů s obrovskou radostí."


Petr Lacina (osobní trenér Lukáše Krpálka): ,,Krpošův výkon nastartoval zápas s nejtěžším mužem této soutěže - Rumunem Simionescuem. Pral se s ním velice dobře takticky, takřka ho eliminoval v úchopu a tím se rozepral. Druhé a třetí kolo bylo poměrně jednoduché, zajímavě se to tam ,,vyčistilo", čekal jsem jiné soupeře. Z Turka měl Lukáš obavy, ale za minutu bylo vše vyřízené. Ve finále se hodně zpotil. Japonec je velice silově dobře vybavený, ale opět přišla eliminace, Lukáš ho do ničeho nepustil a po třech trestech byl konec. Velmi dobrý výkon."