Autor: Tomáš Klement

Na 15. ročníku European Open v Praze se ukáže téměř 30 českých judistů

Praha se na tento víkend stane světovou metropolí juda. UNYP Arena na Podvinném mlýně totiž hostí již tradiční turnaj IJF kategorie Continental Open. Na tatami nastoupí bezmála 500 závodníků ze 43 zemí. Tak početné startovní pole se na soutěžích úrovně „Open“ v této sezoně nesešlo.

„Šanci dostane především širší reprezentační tým, všichni závodníci se na tento turnaj velice kvalitně připravovali a je to pro ně velká příležitost, jak se ukázat ve velké konkurenci,“ prohlásil reprezentační trenér Václav Sedmidubský. Loni dosáhli nejlepšího umístění domácího týmu pátí Jan Svoboda (-81 kg) a Markéta Paulusová (+78 kg).

Nejširší soupisku má francouzský tým, který počítá až se šesti desítkami judistů. Hostitelskou zemi bude reprezentovat 28 závodníků. V nominaci ale chybějí reprezentační opory Lukáš Krpálek, Renata Zachová a David Klammert. „Naše nejlepší trojice musí z důvodu náročné olympijské kvalifikace tento start vynechat a soustředit se na turnaje, kde se dá získat více bodů do žebříčku,“ vysvětlil Sedmidubský.

Otazník visí nad startem trojnásobného účastníka mistrovství světa Adama Kopeckého (-81 kg), jehož v průběhu týdne trápí onemocnění. „Největší ambice se upínají k Markétě Paulusové a Tereze Bodnárové, obě už medaili z turnaje European Open v minulosti získaly a obě se zde představí po delším výpadku vlivem zranění,“ vypočítal kouč Sedmidubský.

Sobotní finálový blok European Open v Praze je předběžně naplánován na 17. hodinu. Nedělní souboje o medaile mají začít o hodinu dřív.