Autor: František Šmehlík

Finále Extraligy, dorostenecké ligy a MČR družstev žen

Nejen finále nejvyšší mužské soutěže extraligy, ale také souboj o titul v dorostenecké lize a mistrovství České republiky družstev žen, to všechno mohli diváci vidět v neděli 17.12.2024 od 17:00 ve Starez aréně v Brně.

V Brně se na tatami představila celá řada našich nejlepších reprezentantů v seniorské kategorii i v těch mládežnických.

EXTRALIGA MUŽŮ 2023

Konečné pořadí:

  1. USK Praha
  2. Judoclub Liberec
  3. SKKP Brno
  4. Judo klub Olomouc
  5. -6. Sokol Praha Vršovice a SJ Litoměřice


Finálové utkání dvou tradičních soupeřů a papírových favoritů letošního ročníku začalo atraktivní bitvou juniorského reprezentanta Antonína Dvořáčka a Davida Pulkrábka, který byl ještě nedávnou hvězdou české reprezentace, v letošním roce ale přesedlal na trenérskou dráhu. Dvořáček vstoupil do utkání velmi aktivně a silnými nástupy vyvíjel neustálou iniciativu. V samotném závěru Pulkrábek vyrukoval s nedovolenou variantou techniky seoi nage a třetí trest znamenal vyloučení pro libereckého závodníka.
Druhý zápas nabídl jednu z nejkrásnějších akcí dne, kdy Eduard Zděnovec ustřelil úřadujícího mistra ČR Filipa Ivanku na skvěle trefenou nožní techniku a USK vedlo 2:0. Liberec dokázal snížit zásluhou Daniela Pochopa. Bronzový medailista z juniorského mistrovství světa udolal v taktické bitvě Alexandra Sojku na tresty. Rozhodující bod pro USK vybojoval Mikuláš Meško, který si v poslední minutě připsal technikou seoinage wazari a náskok dokázal udržet do konce. Radim Knápek v nejtěžší hmotnostní kategorii výhru pražského týmu ještě navýšil. Titul se tak po dvou letech vrací na Folimanku.

DOROSTENECKÁ LIGA 2023

Konečné pořadí:

  1. Judo SK KP Brno
  2. PRO Sport Teplice
  3. USK Praha
  4. AŠK Trnava (SVK)


Ve zbrusu novém formátu s nejlepšími českými a slovenskými týmy v jedné soutěži, stanuly proti sobě čtyři nejúspěšnější celky základní části. Finálové utkání mezi Brnem a Teplicemi domácí od začátku kontrolovali. V lehkých vahách předvedli brněnští borci krásné hody i skvělý přehled v boji na zemi. Teplické opory Fišer a Šarboch sice dokázali svými výhrami utkání zdramatizovat, ale domácí Adam Jakš důrazným kouchi maki komi zvítězil na ippon a přiblížil tak SKKP Brno k titulu. Následně v souboji dvou medailistů z evropského poháru sice Šarboch dokázal udolat Ondřeje Foukala v Golden Score, nízké bodové hodnocení utkání ale znamenalo, že Teplice už neměly jak náskok soupeře dohnat. Následná výhra Martina Sedláka už tak byla jen potvrzení brněnského vítězství a úprava konečného skóre na 5:3.

MČR DRUŽSTEV ŽEN 2023

Konečné pořadí:

  1. 1. JC Baník Ostrava 
  2. Czech Judo Masters


Obě přihlášená družstva se utkala v jediném zápase v hlavním odpoledním programu. Baník Ostrava vlétl do utkání dvěma výhrami sester Ščerbových, na které navázala rychlým ipponem i Tereza Václavková. Za již rozhodnutého stavu 3:0 se blýskla Alexandra Kokešová, která překvapila bývalou reprezentantku Hanu Kodešovou a krásným kontrachvatem ouchi gaeshi zvýšila na 4:0. Poslední bod pro mistrovský Baník přidala Markéta Čerchlová a titul tak po suverénním výkonu putuje do Ostravy.

Finále on-line zde...