Autor: František Šmehlík

Karimov devátý na otevřeném mistrovství Evropy

Český reprezentant Knusniddin Karimov se účastnil premiérového otevřeného mistrovství Evropy v Prištině, které se konalo pouze pro dvě hmotnostní kategorie, do 73 kg muži a do 57 kg ženy. Karimov se na turnaji představil jako jediný český zástupce a po jedné výhře a jedné prohře se umístil na děleném 9. místě.

Závodníka klubu Sokol Praha Vršovice čekal v 1. kole mistr Evropy Armén Karapetian. Karimov vstoupil do zápasu od počátku aktivně a už v první minutě poslal svého soupeře chvatem osoto gari na ippon a hladce postoupil do osmifinále.

Zde čekala úřadující světová jednička a vítěz posledního turnaje Grand Slam v Tokiu Hidajat Heydarov. Karimov s papírově silnějším soupeřem svedl vyrovnaný souboj, který dospěl až do zlatého score. V něm bohužel slavil Ázerbájdžánec. Český závodník nedokázal soupeřův pevně utažený chvat kata guruma zablokovat a s turnajem se musel rozloučit. Vítězem hmotnostní kategorie do 73 kg se stal domácí závodník Akil Gjakova, který si tak vybojoval v judu nevídanou odměnu 55 tisíc euro. Celkově se v obou hmotnostních kategoriích rozdaly odměny ve výši 300 tisíc euro pro medailisty a závodníky, kteří se umístili na 5. místě.