Autor: František Šmehlík

Češi v Paříži nepřešli přes budoucí medailisty

Turnaj, který je každoročním svátkem juda, letos díky olympijské kvalifikaci přivítal téměř kompletní světovou špičku. Ve dvacetitisícové Accor Areně se představilo i duo českých reprezentantů Renata Zachová a Khusniddin Karimov. Ani jeden z nich bohužel nepřešel přes své úvodní zápasy a s turnajem se tak museli oba předčasně rozloučit.


Renata Zachová narazila ve své hmotnostní kategorii do 63 kg  na reprezentantku Mongolska Gankhaich Bold, které už před třemi lety podlehla na Grand Slamu v Baku. Bohužel ani tentokrát nedokázala Zachová najít na svou soupeřku recept a prohrála po třetím trestu v prodloužení.


Khusniddin Karimov vyzval v kategorii do 73 kg gruzínského závodníka Giorgiho Chikhelidzeho. Zatímco po většinu zápasu dokázal držet se soupeřem krok, v závěru základní doby Gruzínec chvatem kosoto gake hodil českého reprezentanta na ippon. Chikhelidzeho cestu turnajem ukončil až ve finále Japonec Ishihara. Soupeřka Renaty Zachové Gankhaich Bold vybojovala po zisku několika cenných skalpů bronzovou medaili.


Dalším mezinárodním startem bude pro Khisniddina Karimova turnaj European Open ve Varšavě 24. února.

Renata Zachová se oproti tomu představí již o týden dříve na Grand Slamu v Baku, kde se pokusí vybojovat první letošní body do olympijského žebříčku. Spolu s ní se na svůj první letošní turnaj v barvách reprezentace chystá i Adam Kopecký v hmotnostní kategorii do 81 kg.