Autor: Tomáš Klement

Zúročí Zachová v Paříži kvalitní přípravu? Formu ladila i na lyžích

Úvodní Grand Slam sezony přivádí nejlepší judisty světa do Paříže. Od pátku do neděle nastoupí na tatami arény v Bercy více než 600 závodníků ze 107 zemí. Českou stopu obstarají druhý soutěžní den Chusniddin Karimov (-73 kg) a Renata Zachová. „Chtěla bych se prát o medaili, to chcete vždy, nikdy nejedete prohrát, ale jde se kolo od kola a uvidíme,“ hlásí z Paříže osmnáctá žena světového žebříčku kategorie do 63 kg.

Třiadvacetiletá judistka se představí v turnaji světového okruhu po třech měsících. Letošní rok zahájila oblíbenou kondiční přípravou na běžkách, do tréninků v kimonu se pak pustila na soustředění v rakouském Mittersilu. „Tam to bylo zaměřené především na randori, pak už jsme měli tréninky a kempy v Olomouci a v Polsku,“ popsala Zachová svůj program.

V minulé sezoně Renata opakovaně uspěla právě v soutěžích grandslamové úrovně, do finálového bloku se prosadila v Ulánbátaru a v Abú Zabí, kde skončila pátá. Stejného umístění dosáhla i na prestižním turnaji Masters. Sedmé místo obsadila na Grand Slamu v Tel Avivu. Díky takovým výsledkům se vyšvihla až na aktuální dvanáctou příčku olympijského žebříčku.

V kategorii do 63 kilogramů se prezentovalo čtyřicet judistek, z toho sedm závodnic z elitní světové desítky. „Nemám mezi nimi favoritku, všechny jsme silné a i ty, co nejsou v top desítce, tu mohou vyhrát,“ věří Zachová. V prvním kole má volný los a poté ji vyzve buď Sevinč Isokovová z Uzbekistánu, nebo Ganchaič Boldová z Mongolska, čtvrtfinalistka Grand Prix v Portugalsku z minulého týdne. Chusniddin Karimov se také rovnou ve druhém kole střetne s Gruzíncem Giorgim Čichelidzem.

Grandslamový turnaj v Paříži (2. až 4. února):

SOBOTA

-63 kg ženy: Renata Zachová

-73 kg muži: Chusniddin Karimov