Autor: František Šmehlík

Renata Zachová je mistryně Evropy

Historický úspěch pro české judo se zrodil dnes v Areně Zagreb v chorvatské metropoli. Renata Zachová se po fantastických pěti vítězstvích nad svými soupeřkami ve váze do 63 kg může radovat z titulu seniorská mistryně Evropy! Úspěch je o to cennější, že se jedná o první zlatou medaili pro české ženské judo z dospělého kontinentálního mistrovství. Poslední cenný kov získala v roce 2004 Andrea Pokorná.

Renča v prvním utkání udolala Belgičanku Corrao na třetí trest v prodloužení. Následovaly dvě rychlé výhry. Rakušanku se slovenskými kořeny Magdalenu Krssakovou poslala k zemi svým oblíbeným "zalamovákem". Proti mladičké Italce Russo trefila hned první nástup na nízké seoi otoshi a semifinálová účast byla zaručena. Svěřenkyně Jiřího Štěpána ale pokračovala v úspěšném tažení dál. Proti úřadující mistryni Evropy Andreje Leški se po bleskovém přechodu na zem ujala vedení, kdy ji soupeřka utekla z držení jen tři vteřiny před ipponem. Zachová výborně ustála následný tlak soupeřky a mohla slavit historický postup do finále. Zde nastoupila proti další z favoritek, Nizozemce Van Lieshout, která Zachovou porazila na nedávném Grand Slamu Tbilisi. Dvojnásobná juniorská mistryně světa se sice ujala vedení, když Zachovou poslala na bok nízkou technikou. Česká reprezentantka ale záhy vytáhla svou osobní techniku sode curi komi goši, kterou utáhla takovým způsobem, že Nizozemka neměla šanci vzdorovat. Krásný ippon a záběry na Renatu hrdě ukazující na český státní znak na hrudi se zlatým písmem zapíšou do historie českého juda.

Obrovská gratulace Renatě, trenérovi Jiřímu Štěpánovi i celému týmu, který se na tomto úspěchu podílel! A přejeme stejnou formu i do olympijské Paříže!