Autor: Roman Kalous

Politý živou vodou bude v Paříži kousat, říká o Krpálkovi kouč Lacina

Na prvním Grand Slamu sezony budeme fandit pěti českým judistům. Oporou výpravy je Lukáš Krpálek, který se vrací do kategorie do 100 kilogramů. „Na každém turnaji teď budu chtít vybojovat medaili, abych získal co nejvíc bodů do olympijského žebříčku,“ prohlásil dvojnásobný olympijský vítěz.

Lukáš Krpálek se pere v „mínus stovce“ po více než šesti letech. Svou předchozí misi v této kategorii uzavřel olympijským triumfem v Riu. Minulý víkend se na Grand Prix v portugalské Almadě prosadil na bronzovou pozici, když porazil čtyři soupeře. Za třetí místo inkasoval 350 bodů do světového žebříčku a v olympijském rankingu se zařadil na 50. místo. Za stejné umístění na Grand Slamu se uděluje 500 bodů, za postup do finále 750 a vítěz si připíše na konto 1000 bodů.

Novinkou po dlouhé době je pro Krpálka shazování hmotnosti, které podstupuje druhý týden v řadě. Po turnaji v Portugalsku se dostal zase na 109 kilogramů, a tak před soutěží v Paříži musí ztratit téměř deset procent své váhy. „První úpravu váhy po šesti letech zvládl skvěle, a tahle druhá by mohla být ještě lepší, protože už bude s novým stavem organismu lépe seznámen,“ myslí si Lacina. „Mohl by předvádět lepší judo v než v Portugalsku, kde se hodně nadřel. Do toho živá voda z portugalské medaile, tak bude Lukáš pěkně kousat!“

V ikonické pařížské hale Bercy nastoupí Krpálek v konkurenci jednačtyřiceti závodníků. Turnajovou jedničkou je mistr Evropy Michael Korrel z Nizozemska, mezi favority patří i třetí muž světového žebříčku Zelym Kocojev z Ázerbájdžánu, obhájce titulu Belgičan Toma Nikiforov či trojnásobný vítěz Masters Varlam Liparteliani z Gruzie.

V sobotu se v Paříži představí v nejnižší váze David Pulkrábek, zbývající čtveřice českých judistů včetně Krpálka pak v nedělním programu: mladíci Adam Kopecký a Jan Svoboda (-81 kg) a olympionik David Klammert v kategorii do 90 kilogramů. „Vyjma Lukáše a Honzy Svobody se tým potýkal na konci minulého roku a na začátku ledna s nemocemi, Davidové i Adam jsou na tom teď poměrně dobře, a tak budeme doufat, že následky zdravotních problémů jsou již za námi a těla budou fungovat,“ dodal reprezentační šéftrenér Petr Lacina.

Čeští judisté na Grand Slamu v Paříži:

V závorkách je uvedeno aktuální postavení ve světovém žebříčku.

SOBOTA 4. února

-60 kg: David Pulkrábek (28.)

NEDĚLE 5. února

-81 kg: Adam Kopecký (40.)

-81 kg: Jan Svoboda (93.)

-90 kg: David Klammert (20.)

-100 kg: Lukáš Krpálek (84.)