Autor: Erik Hlaváček

Zlato z Evropského poháru? Velký impuls k maturitě, těší Julii Zárybnickou

Česká juniorská výprava na Evropském poháru v portugalské Coimbře skončila pátá v hodnocení zemí. Zatímco ale všechny úspěšnější týmy měly v turnaji několikanásobně početnější zastoupení, čeští judisté nashromáždili kompletní medailovou sbírku jen ve čtyřčlenné sestavě. Bronz vybojovala Anna Skalská (-63 kg), stříbro Tomáš Raška (+100 kg) a zlato v kategorii do 70 kg Julie Zárybnická, která ovládla už čtvrtý závod Evropského poháru juniorů v kariéře.

Ve čtyřech zápasech jsi na tatami strávila dohromady necelých devět minut čistého času. To vypadá docela na procházku růžovým sadem, nebo tě některá ze soupeřek potrápila?

Procházka to úplně není nikdy, ale jsou dny, kdy to člověku prostě „lepí“ a vyjde mu, na co sáhne. Potom, co jsem se protrápila prvním zápasem, to už šlo dobře. Ale ani v tom prvním zápase jsem nepochybovala. Hlava pracovala správně.

Takže pro tebe nebylo nijak zvlášť náročné nastupovat v pozici nasazené jedničky?

Na tohle já nikdy nemyslím. Vždycky jdu zápas od zápasu, protože konkurence je teď i na méně obsazených závodech velká. A u Portugalky jsme viděli, že překvapit může kdokoliv.

Finále s domácí Tais Pinaovou byl podle výsledku tvůj nejtěžší souboj. Je třeba si na tuto vycházející hvězdičku dát do budoucna pozor?

I když jsem finále začala nešťastně, byla jsem si jistá, že neprohraji. Portugalka měla ten den několik cenných skalpů a bude se s ní muset počítat, ale osobně vidím možná větší potenciál ve Francouzce Mazzarinové. Potvrdila, že mistryní Evropy a bronzovou z mistrovství světa kadetek se loni nestala náhodou.

Co tebe samotnou potěšilo na vlastním výkonu?

Byla jsem ráda, že už jsem překonala zdravotní problémy, které mě limitovaly v Lignanu, a hlavně že mi fungovala hlava. Obrovské uvolnění mi přineslo i to, že ten samý den se výborně odeprala i moje sestra Lucie, která se vrací po sérii vážných zranění, a v Blankenburgu udělala devítku. Přeci jen pouto mezi dvojčaty funguje i na dálku.

A jaký pro tebe byl návrat na nejvyšší stupínek, když na tvou počest zněla státní hymna?

Medaile je vždycky pecka, ale když hraje česká hymna a vy víte, že na tom máte zásluhu, tak to je nejvíc. S ohledem na blížící se maturitní zkoušky byl po náročném období tohle přesně ten impulz, který jsem potřebovala.

Výsledky českých judistů na EP juniorů v Coimbře:

1. místo / 4 výhry – Julie Zárybnická (-70 kg)

2. místo / 2 výhry – Tomáš Raška (+100 kg)

3. místo / 4 výhry – Anna Skalská (-63 kg)

bez výhry – František Lhotzký (-90 kg)