Autor: Erik Hlaváček

Fantazie! Lukáš Krpálek je stříbrný z Mistrovství světa v Kataru

Lukáš se ze šesti utkání pětkrát dostal až do prodloužení. Prohrával, sáhnul si několikrát na dno, ale dokázal, že je to šampion!

K stříbrné medaili Lukáš Krpálka dopisem pogratuloval prezident EJU pan Laszló Tóth. Text dopisu zde...

Obrovské nervy to byly pro všechny fanoušky českého juda. Lukáš se ze šesti utkání pětkrát dostal až do prodloužení. 

V úvodních dvou duelech dokázal zvítězit nejprve nad Italem Gennaro Pirellim a následně Brazilcem Leonardo Goncalvesem. Scénář byl podobný: dvojnásobný olympijský šampion nasbíral dvě shida a šlo se do golden score. Zde ale přišla legendární Krpošova zbraň: ne-waza. Po nasazeném držení oběma soupeřům se šlo do 3. kola. 

Držení yoko-shiho-gatame dokázal nasadit i ve třetím kole proti Maďarovi Veg Zsombovi a čekalo čtvrtfinále. 

Alespoň tady si český fanoušek juda oddechl. Čtvrtfinálový duel s Kazachstáncem Sharkhan Nurlykhanem netrval dlouho. Po dvaceti vteřinách dospěl souboj na zem a není těžké uhodnout, co se dělo dále. Semifinále!!

A další nervy! Utkání proti Ázerbajdžánci Zelym Kotsoievovi došlo opět do prodloužení a po nástupu protivníka do uchi-maty to nevypadalo vůbec dobře. Zdálo se, že možná bok Lukáše se bude bodovat. Následně však vstoupil do ,,hry“ videorozhodčí. Hansoku-make pro Kotsoieva za diving (hod přes hlavu) a Lukáš Krpálek byl ve finále! 

Posledním soupeřem za vytouženým zlatem mu byl ruský judista startující pod neutrálním statusem a vlajkou IJF (Mezinárodní judistická federace) Arman Adamian. Utkání přineslo spíše urputný boj než technické judo a opět i zde se šlo do golden score. Bohužel, zde už štěstí Krpošovi nepřálo a třetí shido znamenalo vyloučení a stříbrnou medaili. 

Hodnotný výkon ve staronové váhové kategorii do 100 kg, i přes vleklé zdravotní potíže českého judistického fenoménu, však opět spustil hrdost každého českého fanouška, který mohl tuto parádní jízdu dnes sledovat. 

Krpoši, děkujeme!