Autor: František Šmehlík

Praha hostila Mistrovství ČR mužů a žen

Organizace šampionátu dospělých se pořadatelé ujali s nadšením a vědomím si šance na propagaci juda u nás. Díky tomu byl turnaj ozdoben nejen pěknými sportovními výkony, ale i poutavou prezentací, zajímavým doprovodným programem i živou moderací bratrů Ječmínků.

Turnaj se odehrál v moderním prostředí Sportovní haly Jedenáctky. Ve startovní listině chyběli nejúspěšnější reprezentanti, kteří se soustředí na olympijskou kvalifikaci - Lukáš Krpálek, David Klammert a Renata Zachová. Další opory národního týmu se MČR nezúčastnily kvůli zdravotním problémům (medailistka z letošního EO Praha Tereza Bodnárová) nebo účasti na reprezentační akci (Věra Zemanová startující na EC Malaga). 


Ženské kategorie tak na republikovém šampionátu opanovaly mládežnické reprezentantky. Ve třech ze šesti kategorií zvítězily judistky věkem ještě dorostenky, ve zbývajících třech pak juniorské závodnice. Suverénní cestu za titulem předvedla pátá z posledního juniorského mistrovství Evropy Anna Skalská (Judo SG Plzeň) ve váze do 63 kg, která bavila obecenstvo technickým judem a pěknými hody. Ve finále nejobsazenější ženské kategorie porazila bývalou seniorskou reprezentantku Kristýnu Poláškovou (1. JC Baník Ostrava) skvěle trefenou technikou harai curi komi aši. Oproti tomu v kategorii do 70kg viděla Praha překvapení, kdy zaváhání Julie Zárybnické, čtvrté závodnice světového juniorského žebříčku, využila dorostenka Barbora Němcová (Judo Uherský Brod) a suverénně si dokráčela pro titul, kdy všechny své zápasy ukončila před časovým limitem.

V mužských kategoriích bylo překvapení o poznání méně. Nejlehčí hmotnostní kategorii podruhé v kariéře ovládl ostravský závodník Radek Rýpar, který zdolal Davida Šopince z Hradce Králové na dvě wazari. Ve finále váhy do 66 kg pak proti Ondřeji Hulovi rozhodl juniorský reprezentant Antonín Dvořáček (USK Praha) na škrcení. Souboje v kategorii do 90 kg pak vyvrcholil triumf zkušeného Jiřího Petra (SKKP Brno). Vršovický závodník Radomír Musil dlouho vzdoroval jeho silným nástupům, ale v nastaveném čase brněnský borec úspěšnou boční technikou poslal soupeře na ippon a slavil zasloužený titul. Nejtěžší kategorie, která se ve finálovém bloku představila, byla váha do 100kg. V ní na nejvyšší příčku vystoupal juniorský reprezentant David Dudy (Judo Academy), jenž v golden score udolal závodníka USK Praha Radima Knápka.

Největší pozornost přitahovaly dvě nejobsazenější hmotnostní kategorie. Ve váze do 73 kg se proti sobě postavili Khusniddin Karimov a závodník JC Liberec Filip Ivanka, sedmý z loňského mistrovství Evropy v Praze. Utkání dospělo bez bodované techniky do golden score, kde byl vršovický borec potřetí trestaný a musel se tak spokojit se stříbrnou medailí. Titul putoval do Liberce.

Vrcholem finálového bloku byl duel dvou úspěšných reprezentantů, pětinásobného medailisty z mládežnických evropských a světových šampionátů, Adama Kopeckého a Petra Mladého, který skončil pátý na posledním juniorském mistrovství světa. Seniorský reprezentant Kopecký držel utkání pod kontrolou a po dvou úspěšných technikách tomoe nage slavil zasloužený titul.


Tabulky:

Muži

Ženy

Výsledkový portál


Listina mistrů:

-52 Markéta Korčáková (Judo klub Olomouc)

-57 Anna Marie Polnická (USK Praha)

-63 Anna Skalská (Judo SG Plzeň)

-70 Barbora Němcová (Judo Uherský Brod)

-78 Štěpánka Hojdarová (SJ Litoměřice)

+78 Markéta Čerchlová (1. JC Baník Ostrava)


-60 Radek Rýpar (1. JC Baník Ostrava)

-66 Antonín Dvořáček (USK Praha)

-73 Filip Ivanka (JC Liberec)

-81 Adam Kopecký (AŠ Mladá Boleslav)

-90 Jiří Petr (SKKP Brno)

-100 David Dudy (Judo Academy)

+100 Jan Mašek (SJ Litoměřice)