Autor: František Šmehlík

European Open Varšava - Česká republika vyslala do boje dvanáct želízek

Seniorská reprezentace se pod vedením trenérů Sedmidubského a Švece zúčastnila turnaje European Open ve Varšavě. Českou republiku v polské metropoli reprezentovalo dvanáct judistů. Nechyběl mezi nimi ani náš jediný medailista z posledního turnaje European Open v Győru, Radomír Musil.

V sestavě českého týmu nechyběli kromě mladých nadějí ani závodníci se zkušenostmi z turnajů Grand Slam a Grand Prix. V hmotnostní kategorii do 73 kg se představil Chnusniddin Karimov, který na sebe upozornil výrazným výkonem na otevřeném mistrovství Evropy v Prištině na sklonku loňského roku. O kategorii výše se příznivci českého juda mohli těšit na vystoupení Jana Svobody, účastníka loňského mistrovství Evropy. Do 90 kg bojovat již zmíněny Radomír Musil. Nejmladší z judistického klanu Musilů chtěl navázat na úspěšné vystoupení před dvěma týdny na European Open v Győru, kde bronzová jízda znamenala největší dosavadní výsledek v jeho kariéře. Nejúspěšnější závodnicí, která ve Varšavě hájila české barvy, byla Věra Zemanová. Členka klubu PRO Sport Teplice je majitelkou bodovaného místa z turnajů Grand Prix i Grand Slam a účastnice finálového bloku na Mistrovství Evropy 2022, kde brala 5. místo. Zemanová v loňském roce přestoupila po dlouhých letech v kategorii -57 kg do -63 kg, kde na svůj velký výsledek zatím čeká.

Trenérské duo Libor Švec a Václav Sedmidubský si slibovali zajímavé výkony od silného ročníku 2003, z něhož startuje ve Varšavě hned pět českých reprezentantů, z toho tři mají za sebou účast ve finálovém bloku vrcholné juniorské akce. Antonín Dvořáček (-66 kg) místo European Open v Győru startoval tento měsíc na mezinárodním turnaji v Dánsku, kde našel přemožitele až ve finále s japonským závodníkem. Majitelka sedmi medailí z juniorských evropských pohárů Julie Zárybnická chtěla navázat na úspěšné roky v mládežnických kategoriích prvním výsledkem mezi seniorkami. Ve Varšavě se představil i nejúspěšnější junior loňské sezóny Petr Mladý ve váze do 81 kg. Debutantkou v seniorské reprezentaci je Markéta Čerchlová, která si nominaci vybojovala triumfem na říjnovém republikovém šampionátu.


Harmonogram turnaje a starty českých závodníků:

Sobota 24.2. (Ž: -48, -52, -57, -63 M: -60, -66, -73)

-63 kg Věra Zemanová (PRO Sport Teplice)

-66 kg Antonín Dvořáček (USK Praha)

-73 kg Chnusniddin Karimov (Sokol Praha Vršovice)


Neděle 25.2. (Ž: -70, -78, +78 M: -81, -90, -100, +100)

-70 kg Julie Zárybnická (Judo club Hradec Králové)

+78 kg Markéta Čerchlová (1. JC Baník Ostrava)

-81 kg Alexandr Sojka (USK Praha)

-81 kg Petr Mladý (SKKP Brno)

-81 kg Jan Svoboda (SJ Litoměřice)

-90 kg Radomír Musil (Sokol Praha Vršovice)

-90 kg Michal Pfaf (USK Praha)

-100 kg Radim Knápek (USK Praha)

-100 kg David Dudy (Judo Academy)