Autor: Tomáš Klement

Tři čárky v kolonce výher. Čeští judisté se v Tbilisi neztratili

Na grandslamovém turnaji v Gruzii dosáhl český tým vyrovnané bilance tří vítězství a tří porážek.

Mezi šestnáct nejlepších to ve svých kategoriích dotáhli Renata Zachová (-63 kg) a Adam Kopecký (-81 kg). „Pralo se mi lépe než na předchozích turnajích, jsem moc ráda že jsem znovu porazila Mongolku, ale zároveň mě mrzí ta velká chyba v dalším zápase,“ vyprávěla česká ženská jednička krátce po vyřazení v osmifinále.

V napínavém vstupním utkání porazila podruhé za necelé dva měsíce mongolskou judistku Gankhaich Boldovou, tentokrát vyhrála po druhém wazari na konci první minuty Golden Score. „Bylo to spíše o trpělivosti, ona je celkem tuhá a nedá se moc rozpohybovat, ale zvedala jsem se rychleji, dostala ji pod tlak, a nakonec se mi podařilo skórovat,“ komentovala Zachová svůj postup.

Úvod osmifinálového duelu se šampionkou z nedávné Grand Prix v Linzi Joanne van Lieshoutovou pak přinesl jedno šidó pro soupeřku, vzápětí se ale Nizozemce podařilo Renatu Zachovou hodit. A video analýza potvrdila ippon. „Bohužel tu steč jsem moc uspěchala a hodila se více méně sama, ona se na mě jen otočila,“ popsala česká judistka klíčový okamžik.

Krátce po návratu domů zamíří Renata Zachová na soustředění do Slovinska. To Adam Kopecký si pobyt v Gruzii ještě prodlouží, protože v Tbilisi absolvuje tréninkový kemp. V samotném turnaji nastoupil až do druhého kola, kde vyřadil na dvě wazari Chalila Rebahiho z Kataru. „První soupeř moc silný nebyl, až na prvotní lehké zaváhání si myslím, že jsem měl zápas pod kontrolou,“ uvedl Kopecký, který pak prohrál na wazari s pozdějším finalistou Uzbekem Šarofiddinem Boltabojevem. „Myslím si, že chyběla ještě chvilka trpělivosti, zápas byl dobře rozehraný, ale bohužel jsem udělal chybu a zápas prohrál.“ Z Gruzie se Adam přesune rovnou do turecké Antalye, kde ho poslední březnovou sobotu čeká další grandslamový start.

Jednu výhru a jednu porážku si v Tbilisi připsal i Jan Svoboda. V kategorii do 81 kilogramů nejprve zdolal před časovým limitem Katařana Mohameda Rebahiho, a v souboji o postup do osmifinále prohrál s juniorským mistrem světa Timurem Arbuzovem, který o pár hodin později slavil svůj první grandslamový titul. Nejbližšího turnaje světové série v Antalyi (29. až 31. března) by se měli zúčastnit tři čeští judisté.

Výsledky českých judistů na Grand Slamu v Tbilisi 2024:

osmifinále: Renata Zachová (-63 kg) – 1 výhra / 1 porážka

osmifinále: Adam Kopecký (-81 kg) – 1 výhra / 1 porážka

2. kolo: Jan Svoboda (-81 kg) – 1 výhra / 1 porážka