Autor: František Šmehlík

Lhotzký stříbrný v Brémách. Přemožitelem mu byl jen Japonec

Zatímco juniorky bojovaly o medaile v Bad Blankenburgu, chlapci v kategorii U21 se zúčastnili prestižního turnaje v Brémách. Obě akce byly bodované pro kvalifikaci na letošní mistrovství Evropy a světa. Jediným českým zástupcem, který v Brémách dosáhl na cenný kov, byl František Lhotzký (JK Olomouc), jenž si z Německa odváží stříbro.

Lhotzký se představil v kategorii do 100 kg, v níž pravidelně závodí od letošního roku. V úvodním zápase v Brémách porazil domácího Risakhina a ve čtvrtfinále pak brazilského reprezentanta Guimaraese. V semifinále se utkal s dalším Brazilcem Kramerem, který nad Lhotzkým ještě chvíli před konce držel vedení na wazari. Odchovanec opavského juda ale v závěru utkání využil skvělého přechodu na zem a svého soupeře udržel na ippon.

Ve finále jej čekal dosud suverénní Japonec Yamaguchi. Utkání bylo vyrovnané a ani jeden z judistů dlouho neskóroval ani nenapsal soupeři trest. Na začátku poslední minuty zkusil Lhotzký chvat yoko tomoe nage a podařilo se mu soupeře zvednout. Bohužel nedokázal udržet kontrolu, Japonec spadl přímo na něj a chytil českého reprezentanta do držení. Přesto sám Lhotzký i reprezentační trenér Turek, který jej v turnaji vedl, hodnotil výkon ve finále jako nejpodařenější v celém dni. 

František Lhotzký si tak ve svém posledním roce mezi juniory připsal cenný výsledek, který se počítá do kvalifikace na vrcholné akce. Svou nominaci na ně může stvrdit už za tři týdny na evropském poháru v Poznani.

Ostatní čeští reprezentanti se v Brémách neprosadili.