Autor: František Šmehlík

Vítězové ankety Judista roku oceněni

V tradiční anketě Judista roku hlasuje odborná veřejnost pro nejúspěšnější závodníky v dorostenecké, juniorské i seniorské kategorii. Vítězové přebrali ocenění v rámci akce Finále extraligy v brněnské Starez Areně.

Nejúspěšnější dorostenkou se stala Marie Košnarová (SK Kaplice), která vybojovala kromě Lukáše Krpálka jedinou letošní medaili pro Českou republiku z vrcholné akce, když si z mistrovství Evropy odvezla bronz. Stejný cenný kov přidala svěřenkyně Libora Štěpánka i na Evropské olympiádě mládeže a na mistrovství světa vybojovala 7. místo.

Judista roku - kategorie Dorostenec roku

1. Marie Žofie Košnarová (SK Kaplice)

2. Markéta Korčáková (JK Olomouc)

3. Štěpánka Hojdarová (SJ Litoměřice)


Mezi juniory zaznamenal nejvýraznější výsledek Petr Mladý (Judo SKKP Brno), který skončil na mistrovství světa těsně pod stupni vítězů. Odchovanec Velké Bíteše potřeboval na 5. místo vybojovat v silné konkurenci čtyři utkání. Kromě toho ve své poslední juniorské sezóně bral dvě medaile z evropských pohárů.

Judista roku - kategorie Junior roku

1. Petr Mladý (Judo SKKP Brno)

2. Julie Zárybnická (Judo Club Hradec Králové)

3. Anna Skalská (Judo SG Plzeň)


Ačkoli v minulé "poolympijské" sezóně se Lukáš Krpálek (USK Praha) neumístil v anketě Judista roku na nejvyšší příčce, letos svými výsledky nenechal nikoho na pochybách. Dvojnásobný olympijský vítěz stanul čtyřikrát na stupni vítězů turnajů Grand Prix nebo Grand Slam z toho dvakrát na stupni nejvyšším. Vrcholem byl titul vicemistr světa, který vybojoval v Dauhá ve své staronové kategorii do 100 kg.

Judista roku - kategorie Senior roku

1. Lukáš Krpálek (USK Praha)

2. Renata Zachová (JK Olomouc)

3. David Klammert (JK Olomouc)


Judista roku - kategorie TOP judista roku

1. Lukáš Krpálek 

2. Renata Zachová 

3. David Klammert