Autor: František Šmehlík

Dorostenecké naděje se utkaly o titul mistra ČR

V Brně proběhlo otevřené mistrovství České republiky dorostenců. Turnaje se zúčastnily opory současného reprezentačního družstva i méně zkušení závodníci. Celkem organizátoři uvítali 281 soutěžících. Ti nejlepší se pak utkali o medaile ve skvělé atmosféře finálového bloku.

Ve většině dívčích kategorií potvrdily nejvýše nasazené závodnice své pozice. Kategorii do 48 kg suverénně opanovala domácí Sofie Špičková. Ve váze do 52 kg se ve finále radovala medailistka z letošního evropského poháru v Itálii Lada Vondráková (Sokol Praha Vršovice). Do zápasu s Emou Kejdovou vlétla s viditelným odhodláním a touhou po vítězství, kdy po sérií nástupů ukončila utkání krásným ipponem na chvat uchi mata. Stejně atraktivní judo přineslo i finále do 57 kg, kdy diváci viděli dominanci závodnice Baníku Ostrava Amálie Ščerbové. Reprezentační jednička, která má v tuto chvíli splněn limit na letošní mistrovství Evropy, vyprovodila Lucii Čepelákovou z Judo Elite Praha na dvě wazari. O jediné drobné překvapení v listině mistryň se tak zasloužila Anna Kroužková (Sokol Praha Vršovice), která po výhře nad desátou závodnicí světového žebříčku Kristýnu Kaszperovou (USK Judo Ostrava) slavila senzační titul.


V chlapeckých kategoriích se ve třech kategoriích představili závodníci se splněným limitem aspoň na jednu ze dvou vrcholných akcí. Ve váze do 66 kg vyzrál Adam Resutík (USK Praha) na Víta Vostřela z Liberce, který ztratil nadějné vedení na wazari poté, co od rozhodčího obdržel třetí trest. O kategorii výše potvrdil roli favorita Alex Maroušek (Judo Elite Praha). Medailista z evropského poháru v Maďarsku porazil silově výborně připraveného Matěje Pospíšila z Brna na dvě wazari a využil absenci svého největšího rivala Martina Fictuma (USK Praha), který nad Marouškem dokázal zvítězit na posledním evropském poháru v Itálii. 
Asi nejočekávanějším zápasem finálového bloku bylo finále do 90 kg, kde se proti sobě utkali dva závodníci se splněným limitem na mistrovství světa, Ondřej Foukal (Judo SKKP Brno) a Vít Šarboch (PRO Sport Teplice), byť druhý jmenovaný startoval na republikovém šampionátu v těžší hmotnostní kategorii. Utkání rozhodla chyba domácího Foukala, který po nepovedeném útoku zablokoval Šarbocha opřením ruky o soupeřovo stehno a vysloužil si třetí trest.

Řada medailistů z tohoto turnaje se v dubnu představí na tradičně silně obsazeném evropském poháru v Teplicích. V minulém roce Česká republika slavila z domácího EP jedinou medaili. Současné reprezentační družstvo, které se v neděli v Brně prezentovalo, bude chtít určitě potvrdit úspěšné starty z posledních dvou evropských pohárů a navýšit počet nominovaných na letošní mistrovství Evropy i světa.

Listina mistrů:

MU18

-50 Egrt Jan - SKP Judo Jíčín

-55 Valjent Matyáš - Pro Sport Teplice

-60 Le Duc Tri - USK Praha

-66 Resutík Adam - USK Praha

-73 Maroušek Alex Judo Elite Praha

-81 Kučera Kristián - JC Liberec

-90 Šarboch Vít - PRO Sport Teplice

+90 Bureš Adam - Judo Ketkovice


WU18

-44 kg Lucie Burešová - TSC Turnov

-48 kg Sofie Špičková - SKKP Brno

-52 kg Lada Vondráková - Sokol Praha Vršovice

-57 kg Amálie Ščerbová - 1. JC Baník Ostrava

-63 kg Viktorie Jurčíková - USK Judo Ostrava

-70 kg Adéla Šimůnková - USK Praha

+70 kg Anna Kroužková - Sokol Praha Vršovice


Kompletní výsledky zde: Výsledkový portál