Autor: František Šmehlík

Kopecký a Klammert prohráli v Taškentu své úvodní zápasy

V sobotu se na tatami v uzbecké metropoli postavil Adam Kopecký (JUDO TJ Auto Škoda Mladá Boleslav) ve váze do 81 kg. Svěřenec Václava Sedmidubského bohužel v úvodním zápase nestačil na ukrajinského závodníka Mykhaila Svidraka, a s turnajem se tak loučí předčasně. Ani druhý český zástupce, David Klammert (Judo klub Olomouc), který se představil poslední soutěžní den ve váze do 90 kg, nenašel na svého soupeře recept.

Kopecký vstoupil do zápasu výborně, když skvěle využil soupeřova prudkého rozběhnutí do strany a technikou yoko otoshi na wazari otevřel skóre. Bohužel Ukrajincův silný boj o úchop dostal českého reprezentanta pod tlak a Svidrak vyrovnal stav zápasu chvatem uchi mata. Klání tak dospělo do zlatého skóre, kde byl opět důraznější soupeř. Svoji silnou uchi matu tentokrát v průběhu chvatu změnil na ouchi gari, a přestože se Adam Kopecký snažil přetočit se, dopad ohodnotil rozhodčí jako druhé wazari pro Svidraka.

V neděli se představil druhý český zástupce David Klammert. Kroměřížský rodák se utkal s brazilským reprezentantem Gomesem. Jihoameričan si připsal wazari dynamicky provedeným chvatem seoi nage a na tutéž techniku se mu o chvíli později podařilo skórovat podruhé..    


Další zastávkou je rakouský Linz, kde se 8.-10.3. uskuteční Grand Prix Upper Austria. Turnaje se zúčastní osm českých závodníků v čele s Lukášem Krpálkem, pro něhož to bude letošní turnajová premiéra. Dvojnásobný olympijský vítěz se představí v hmotnostní kategorii nad 100 kg.