Autor: František Šmehlík

Dorostenci uspěli v Šamoríně. Kaszperová zlatá.

Po sobotní bronzové medaili Lady Vondrákové (Sokol Praha Vršovice), která si tím splnila limit na mistrovství světa, se šesti českým reprezentantům v neděli podařilo probojovat se do finálového bloku. Byly z toho dvě medailové radosti zásluhou Adama Jakše (Judo Dolní Kounice), který získal bronz, a Kristýny Kaszperové (USK Judo Ostrava), jež prošla turnajem bez zaváhání a vybojovala svou druhou zlatou medaili z evropského poháru v kariéře.

Jedinou českou reprezentantkou, která se představila ve finálovém bloku první soutěžní den byla Lada Vondráková (Sokol Praha Vršovice) ve váze do 52 kg. Obrovskou vůli předvedla v boji o bronz, kdy prohrávala od první minuty na wazari a na tabuli u jejího jména svítily dva tresty. Skvěle trefeným chvatem osotogari ale skóre srovnala a důrazem v boji na zemi dokázala chytit soupeřku do držení, a utkání tak otočit. "Ukázala obrovskou bojovnost, myslím, že její výkon byl lepší než v Itálii. Ona sama byla z bronzové medaile zklamaná," zhodnotil turnaj Ladin osobní trenér Jaromír Musil. 


Adam Jakš se po zdravotních problémech, kvůli nimž vynechal i únorové mistrovství České republiky, vrátil ve velkém stylu. Celý den předváděl krásné technické judo a o třetí místo přejel pátého z posledního mistrovství Evropy Poláka Marczaka na dvě wazari. "Jsem rád, že získal medaili další závodník. Svědčí to o vysoké úrovni domácí scény," pochvaloval si kvalitu kádru reprezentační trenér chlapců Jaromír Musil. 

Suverénní cestu turnajem předvedla finalistka evropského poháru v Itálii Kristýna Kaszperová (USK Judo Ostrava). Svěřenkyně Jiřího Svobody potvrdila roli nasazené turnajové jedničky, kdy přes Izraelku Hores a Polku Troku došla až do finále, kde jí čekala další Polka Widlak. Tu Kaszperová dokázala hodit na levou uchi matu na wazari a vedení udržela až do konce. Po stříbru z Follonicy tak Kaszperová splnila nominaci na mistrovství světa a svými výkony je velkou medailovou nadějí pro silně obsazený nadcházející evropský pohár v Teplicích. 


Těsně pod medailovým umístěním zůstali čtyři závodníci. Amálie Ščerbová (1. JC Baník Ostrava) prošla suverénně až do semifinále, kde nestačila na silnou izraelskou závodnici Zakroisky. O třetí místo podlehla vysoké Ukrajince Balbek, která předčila Ščerbovou hlavně v boji o úchop. "Prohra Amálky o bronz mě velmi mrzí, moc jsem jí medaili přála," řekla reprezentační trenérka Andrea Pokorná. "Prala se výborně a neskutečně bojovně." Pro svěřenkyni Dušana Kozy je to třetí evropský turnaj v řadě, kde se probojovala do finálového bloku.  

Ondřej Foukal (SKKP Brno) již do turnaje vstupoval se splněnou nominací na mistrovství světa. Po prohře ve čtvrtfinále přešel v opravách přes Litevce Genyse, kterého hodil na wazari a posléze uškrtil na techniku sode guruma s viditelným rukopisem svého osobního trenéra Jaroslava Švece. O třetí místo ho Ukrajinec Lebid překvapil rychlým nástupem na levou uchimatu v úvodu zápasu, kdy využil Foukalova přechytnutí na límci. Po hodu na wazari nasadil úspěšné držení, a pro českého reprezentanta tak zbylo bodované 5. místo. 

Kromě bronzového medailisty Adama Jakše se ve finálovém bloku kategorie do 81 kg představil Kristián Kučera (JC Liberec), který se v minulém roce v kategorii do 73 kg účastnil i Evropské olympiádě mládeže EYOF. V Šamoríně se dnes po čtyřech výhrách probojoval do seminifále, kde podlehl Ukrajinci Perevertaliovi. "Myslím ,že na něj měl, ale docházely mu trochu síly," zhodnotil asistent reprezentačního trenéra a Kristiánův osobní trenér Pavel Kytýr. O třetí místo prohrál s nasazenou jedničkou Bosňanem Djinkičem, kde bylo znát Kučerovo velké zápasové vypětí z celého dne.

Těsně pod medailí skončila i úřadující mistryně ČR v kategorii +70kg Anna Kroužková (Sokol Praha Vršovice). Ve vyrovnaném zápase o bronz podlehla Polce Troce, která využila jejímu zaváhání po nástupu na seoi nagu a dokázala českou reprezentantku uškrtit. Pro Kroužkovou se jednalo o premiérové představení ve finálovém bloku evropského poháru.


Na výborné výkony se čeští dorostenečtí reprezentanti pokusí navázat za 14 dní v Teplicích, kde budou usilovat o medaile v konkurenci více než 650 judistů ze 32 států. 


Výsledky RDD na EC Šamorín

Sobota:

Lada Vondráková (Sokol Praha Vršovice) 3. místo -52kg

Vít Vostřel (JC Liberec) 7. místo -66kg

Neděle:

Kristýna Kaszperová (USK Judo Ostrava) 1. místo +70kg

Adam Jakš (Judo Dolní Kounice) 3. místo -81kg

Ondřej Foukal (SKKP Brno) 5. místo -90kg

Kristián Kučera (JC Liberec) 5. místo -81kg

Amálie Ščerbová (1.JC Baník Ostrava) 5. místo -57kg

Anna Kroužková (Sokol Praha Vršovice) 5. místo +70kg

Adam Bureš (Judo Ketkovice) 7. místo +90kg