Autor: Tomáš Klement

Jak judisté pomohli českým šermířům na olympijský turnaj

Ze startu českých týmů na letních olympijských hrách jsme se v posledních dekádách těšili jen zřídka. Směrem k Paříži 2024 se hovořilo o nadějích basketbalistů či ragbistek, do závěrečné fáze kvalifikace se dostaly obě volejbalové reprezentace, kdo ale počítal se šermíři? A povedlo se! Čeští kordisté vybojovali účastnické místo na letních hrách díky stříbru v turnaji Světového poháru v Gruzii. A jistý podíl na tom mají i naši judisté.

Na grandslamovém turnaji v Tbilisi se v sobotu prali Jan Svoboda, Renata Zachová a Adam Kopecký, který v Gruzii zůstal na tréninkovém kempu a s částí realizačního týmu podpořil české šermíře jako fanoušek. O akci svých kolegů z VSC Victoria se přitom judisté dověděli až na místě. „Zjistili jsme to ze sociálních sítí, tak jsme přijeli do haly a celý den se zaujetím sledovali jejich historický úspěch, ukázali neuvěřitelnou bojovnost, bylo to obrovské drama a pro nás skvělý zážitek,“ rozplýval se reprezentační trenér Václav Sedmidubský.

Judisté sledovali triumfální cestu kordistů od druhého kola až do finále. Čtveřice hrdinů Jiří Beran, Michal Čupr, Jakub Jurka a Martin Rubeš vyřadila v turnaji celkem čtyři týmy v čele se světovými jedničkami Maďary a na hry v Paříži proklouzla díky postavení v žebříčku na kontinentální kvótu. „Judisti se v hale objevili zrovna před hodně důležitým zápasem s Koreou, bylo to fajn, najednou nám to šlo líp než obvykle,“ komentoval velký den českého šermu lídr reprezentace Jiří Beran. „Popravdě na takovou podporu nejsme vůbec zvyklí,“ culil se první kordista domácího žebříčku.

Už jen samotným postupem na olympijské hry udělali čeští kordisté pořádnou díru do světa, vždyť se turnaje v Paříži zúčastní pouze osm družstev. Tým šermířů tvoří čtyři závodníci – a nikdo z nás by se vůbec nezlobil, kdyby na olympijské hry cestoval stejný počet českých judistů…