Autor: Tomáš Klement

Chci do čtvrtfinále, hlásí Klammert z místa svého životního úspěchu

Pátý letošní Grand Slam IJF má být nejpočetnějším turnajem sezony, v turecké Antalyi se tento víkend představí více než 630 judistů a judistek. Česko bude tentokrát reprezentovat pouze David Klammert. „Byl bych spokojený, kdybych se probojoval do čtvrtfinále, prosadit se ale bude velmi složité, protože je to poslední Grand Slam v tomhle kvalifikačním období na olympijské hry,“ má jasno český judista.

V kategorii do 90 kilogramů se prezentovalo 55 závodníků, půltucet z nich patří do elitní desítky světového žebříčku. Dvacátý sedmý David Klammert bude v soutěži čelit čtrnácti výše postaveným protivníkům. „V předkole mě čeká Brazilec Gomes, který mě porazil tenhle rok na dvě wazari, a moc jsem se proti němu neprosadil,“ připomněl Klammert vzájemný souboj začátkem března v Taškentu. „Ale jsem za ten los rád, mám možnost mu to vrátit, poučit se z chyb, co jsem udělal minule, a dokázat tentokrát urvat vítězství na svoji stranu.“


V Antalyi startuje David Klammert už popáté. V sezoně 2021 zde skončil třetí, a vybojoval tak svou jedinou grandslamovou medaili v kariéře. Zároveň tehdy učinil klíčový krok k nominaci na olympijský turnaj v Tokiu. „Bronz z Grand Slamu v Antalyi 2021 je zatím asi můj největší úspěch,“ uznal. „Takže nebudu lhát, moc rád bych ten pocit zažil znovu a ten výsledek bych moc potřeboval i v téhle kvalifikaci. Udělám vše proto, abych stál zase na bědně s medailí na krku.“


V novém kalendářním roce má Klammert ve světové sérii zatím zápornou bilanci dvou výher a tří porážek. V Antalyi nastoupí po týdnu poněkud volnější přípravy, kterou dostal, aby se jeho tělo dalo trochu do pořádku. „Protože na turnaji v Linci jsem šel hodně těžké a dlouhé zápasy a ze závodů jsem přejížděl rovnou na soustředění, které bylo taky velmi náročné, tak jsem potřeboval zregenerovat a nabrat pořádně chuť zase na judo.


Třídenní Grand Slam v Antalyi odstartovaly v pátek soutěže lehkých vah. David Klammert nastoupí v kategorii do 90 kg v nedělním programu.